Organize Sanayi Bölgelerinde Arsa Tahsis Süreleri ve Tahsis İptali
OSB arsa tahsis iptali, organize sanayi bölgelerinde sanayi parsellerinin en kısa sürede sınai üretime geçmesini amaçlayan bir düzenlemedir. Eğer öngörülen sürelerde yatırım tamamlanıp üretime geçilemiyorsa, sanayi parseli bir başka yatırımcıya verilir. Böylece, organize sanayi bölgelerinin kuruluş amacına uygun şekilde sınai üretime olanak sağlaması hedeflenir.
Yapı Ruhsatı ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Alma Süreleri
Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 60’ıncı maddesine göre;
a) Tahsis tarihinden itibaren bir yıl içerisinde yapı projelerini organize sanayi bölgesine tasdik ettirip yapı ruhsatı almayan,
b) Yapı ruhsatı aldığı tarihten itibaren iki yıl içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almayan,
c) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre “ÇED Gerekli Değildir” veya “ÇED Olumlu” kararı almayan,
katılımcılara yapılan tahsis, organize sanayi bölgesi yönetim kurulu tarafından iptal edilir.
Organize Sanayi Bölgesi Tarafından Süre Uzatımı Verilmesi
Geçerli sebeplerin bulunması durumunda,
(a) bendinde belirtilen süre toplamda bir yılı,
(b) bendinde belirtilen süre de toplamda bir yılı
geçmemek üzere organize sanayi bölgesinin yönetim kurulu tarafından uzatılabilir.
Böylece, makul sebeplerin varlığında, yapı ruhsatı almak için öngörülen azami süre 2 yıla, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almak için gereken süre de azami olarak 3 yıla kadar uzatılabilir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından Süre Uzatımı Verilmesi
Eğer katılımcı yapı ruhsatı almış ancak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamamış ise, bu durumda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı toplamda üç yılı geçmeyecek şekilde süre uzatımı verebilmektedir.
Toplamda 8 Yıllık Süre
Yönetmelikte belirtilen bütün süre uzatımlarının kullanımı halinde, katılımcının kendisine tahsis edilen sanayi parseli üzerinde üretime geçip iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alması için kullanabileceği süre sekiz yıla kadar çıkabilmektedir. Görüldüğü üzere, süre aslında oldukça uzun ve yeterlidir.
Yönetmelikteki Sürelere Uyulmamasının Yaptırımı
Yukarıda bahsedilen bütün hususlara rağmen, katılımcı,
- Tahsis tarihinden itibaren, yukarıda belirtilen koşul ve sürelerde, yapı ruhsatı alıp inşaata başlamamış,
- Ya da süresinde yapı ruhsatı almış olmakla birlikte, yukarıda belirtilen koşul ve sürelerde, üretimde bulunacağı yapının inşaatını tamamlayıp iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almamış,
ise, kendisine yapılan parsel tahsisi organize sanayi bölgesi yönetim kurulu kararı ile iptal edilir.
Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin Geçici 12. Maddesi ile Tanınan Süre Uzatımı
5 Eylül 2024 tarihinde Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğine Geçici 12’inci madde eklenmiştir. Geçici 12. madde uyarınca, 5 Eylül 2024 tarihinden önce, Yönetmeliğin 60’ıncı maddesinde belirtilen, Bakanlık uzatımı dahil tüm süreleri tükenen ve yapı ruhsatı veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayan katılımcılara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üç yıl ek süre verilebilir.
Geçici 12. Madde ile getirilen ilave süre imkanından yararlanmak isteyen katılımcıların, 31 Ocak 2025 tarihine kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Başvurular, Bakanlığın Mekansal Yönetim ve Dijitalleştirme Projesi MEYDİB üzerinden online olarak yapılıyor.
Yapı ruhsatı veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayan katılımcıların 31 Ocak 2025 tarihine kadar başvuru yapmamaları halinde, kendilerine yapılan parsel tahsisleri organize sanayi bölgeleri tarafından iptal edilecektir.
Sözün özü, sanayi parsellerini kaybetmek istemeyen katılımcıların, yapı ruhsatı aldıkları tarihten itibaren mevzuatın öngördüğü sürelerde inşaata başlayıp bir an önce üretime geçmeleri ve işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını almaları gerekir.
OSB arsa tahsis iptali hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgeleri Hukuku ile ilgili içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşabileceğiniz Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne üye olabilirsiniz.