Organize Sanayi Bölgesi Nasıl Tüzel Kişilik Kazanır?
OSB kuruluşu ve terkini hakkında bilgi sahibi olmak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
İlk Başvuru ve Yer Seçimi
Yer seçimi talebi ve etüdü; Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliğine göre yapılır.
Yürürlükteki 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında sanayi alanı olarak belirlenmiş yerlerde, planı onaylayan idarenin görüşü alınır. İmar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt yapılması kaydıyla Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi işlemi yapılmadan Organize Sanayi Bölgesi alanı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kesinleştirilir.
Yer seçiminin kesinleşmesinden sonra, Organize Sanayi Bölgesi sınırları dışında kalan alanların planlanması, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilgili belediye tarafından en geç bir yıl içinde yapılır.
Organize Sanayi Bölgesinin Kuruluşunda Yer Alabilecek Kurumlar
Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi kesinleştirilen alandaki;
- büyükşehir belediyesi,
- il belediyesi,
- ilçe belediyesi,
- belde belediyesi,
- 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa göre kurulan sanayi odası, yoksa ticaret ve sanayi odası, o da yoksa ticaret odası,
- il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı,
- konuyla ilgili mesleki kuruluş ve teşekküllerin temsilcileri
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uygun görüşüne istinaden Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunda yer alabilir.
Organize Sanayi Bölgelerinde konu ile ilgili mesleki kuruluşlar ve teşekküllerin sanayi sicil belgesine sahip temsilcileri, talepleri hâlinde müteşebbis heyete dâhil edilirler.
Kuruluş Protokolü ve Bakanlık Onayı
Organize Sanayi Bölgesi’ne katılan kurumların temsilcileri ve Vali tarafından kuruluş protokolü imzalanır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından formatı belirlenen kuruluş protokolü, kurucu ortakların katılım paylarını ve üye isimlerini gösteren yetkili organ kararları, müteşebbis heyet ve yönetim kurulu kararı ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulur. Bakanlıkça onaylandıktan sonra Organize Sanayi Bölgesine sicil numarası verilir
Kuruluş protokolünün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanması ve sicile kaydı ile birlikte Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik kazanır.
Kuruluş Protokolü Değişikliği
Kuruluş protokolü değişikliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı izniyle yapılır.
Katılma Payları
Organize Sanayi Bölgesi kuruluş protokolü onaylanmadan önce, Organize Sanayi Bölgesine katılan kurum ve kuruluşların, müteşebbis heyette bulunduracakları her bir temsilci için yüz bin Türk lirasından az olmamak üzere belirleyecekleri meblağı, il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı adına açılan banka hesabına yatırmaları zorunludur.
Yüz bin Türk lirası olan alt sınır, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.
Bu şekilde il özel idaresi veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı hesabına yatırılan meblağ, Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişilik kazandığında Organize Sanayi Bölgesi’ne devredilir.
Islah Organize Sanayi Bölgelerinde ise söz konusu meblağ, ıslah Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği verildiği anda Organize Sanayi Bölgesine devredilir.
Özel Organize Sanayi Bölgelerinin Tüzel Kişilik Kazanması
Özel Organize Sanayi Bölgelerinin tüzel kişilik kazanabilmesi için;
a) Organize Sanayi Bölgesini kuran gerçek veya tüzel kişiler adına taşınmazın kayıtlı olduğunu gösterir tapu bilgileri,
b) Tapu bilgileri beyan edilen taşınmazın, Organize Sanayi Bölgesi Yer Seçimi Yönetmeliğine uygun olduğunun ve Organize Sanayi Bölgesi sınırının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanması,
şartları aranır.
Organize Sanayi Bölgesinin Türünün Değiştirilmesi
Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluş aşamasında karma ya da ihtisas olarak belirlenen Organize Sanayi Bölgesi türü, müteşebbis heyet veya genel kurul kararı alınması şartıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile değiştirilebilir.
Organize Sanayi Bölgesinin Terkini
Tüzel kişilik kazanan Organize Sanayi Bölgelerinden,
- kuruluş tarihinden itibaren altı ay içerisinde kamulaştırma işlemlerine başlayıp, iki yıl içerisinde uzlaşılamayan tüm parseller için tespit ve tescil davası açmayanların,
- veya tüm parseller için açılan davalar neticesinde 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda belirtilen süreler içerisinde bedeli ödemeyenlerin
tüzel kişilikleri, tasfiye süreci başlatılarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resen terkin edilebilir.
Terkin edilecek Organize Sanayi Bölgelerinin tasfiye işlemlerinde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri kıyasen uygulanır.
OSB kuruluşu ve terkini hakkında daha detaylı bilgi almak ve uzmanlık konularımız hakkında bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne göz atabilirsiniz.