Gerçek Faydalanıcı Kimdir? Nasıl Bildirilir? Bildirmemenin Cezası Nedir?
Gerçek Faydalanıcı Bilgisi Bildirimi hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını, bu yazımızda bulabilirsiniz. Bu bildirim, 529 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile düzenlenmiştir. Bildirimin amacı, Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Vergi Amaçlarına Yönelik Şeffaflık ve Bilgi Değişimi Küresel Forumu’nun, vergi kaçakçılığıyla mücadele amacına yönelik olarak belirlediği ve üye ülkelerin uyması gereken uluslararası asgari standartlar arasında tüzel kişiliklerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin gerçek sahiplerinin kamu otoritesi tarafından bilinmesidir.
A. Faydalanıcı Kimdir?
Faydalanıcı, tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran ya da bunlar üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kişi veya kişilerdir.
B. Faydalanıcı Nasıl Belirlenir?
Tüzel kişilerde;
a) Şirketin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortakları,
b) Şirketin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi veya bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,
c) (a) ve (b) bentleri kapsamında faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda, en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler,
faydalanıcı sayılır.
C. Bildirim Vermekle Yükümlü Olanlar
a) Kurumlar vergisi mükellefi olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları,
b) Kollektifşirketlerde şirketi temsile yetkili kimse veya ortak,
c) Komandit şirketlerde komandite ortaklardan biri,
d) Adi ortaklıklar adına en yüksek ortaklık payına sahip kişi,
e) Türkiye’de yönetim merkezi olan veya Türkiye’de mukim yöneticisi olan yabancı ülkede kurulmuş trustve benzeri teşekküllerin yöneticileri, mütevellileri veya temsilcileri,
bildirim vermek zorundadırlar.
D.Bildirim Dönemi ve Usulü
İlk bildirim, tüzel kişiler tarafından, İnternet Vergi Dairesi üzerinden bildirim formu doldurularak yapılır. Bildirimde, faydalanıcıların ad ve soyadları, vatandaşlıkları, kimlik numaraları, adresleri, varsa telefon, faks ve elektronik posta bilgileri ile faydalanıcılığın sebepleri belirtilir.
İlk bildirim sonrasında, kurumlar vergisi mükellefleri, geçici vergi beyannameleri ve yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirim yapmaya devam ederler.
Bildirimin elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur. Bu nedenle, vergi dairesi müdürlükleri veya mal müdürlükleri, bildirimi kâğıt ortamında hiçbir şekilde kabul etmemektedir. Elektronik ortam haricinde gönderilen bildirim verilmemiş sayılmaktadır.
E.Bildirimin Mali Müşavirler Tarafından Yapılması
Bildirim, şirket tarafından bizzat yapılabileceği gibi, sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya tam tasdik sözleşmesi bulunan yeminli mali müşavirler aracılığıyla da yapılabilir.
F.Bildirmemenin Cezai Yaptırımı
Gerekli bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunanlar hakkında Vergi Usul Kanunu’nun ilgili ceza hükümleri uygulanır.
Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından yapılacak araştırma ve incelemeler neticesinde, mükellef ve diğer kişilerin faydalanıcı bilgisine ilişkin hatalı kayıtların bulunduğunun tespit edilmesi halinde, gerekli cezai işlemlerin ve sicil kayıtlarında gerekli değişikliklerin yapılabilmesi amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığına bilgi verilir.
Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimi hakkında daha detaylı bilgi almak ve danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, Türkiye’nin Şirketler Hukuku’na özel ilk ve tek hukuk bilgi sistemi olan Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemini inceleyip üye olabilirsiniz.