OSB Genel Kurulunun Görevleri

OSB genel kurulunun görevleri

Organize Sanayi Bölgelerinde Genel Kurulun Görevleri ve Yetkileri

OSB genel kurulunun görevleri, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 23’üncü maddesinde düzenlenmiştir.

Devredilemez Görev ve Yetkiler

GK’un sahip olduğu bazı görevler ve yetkiler devredilemez niteliktedir. Bu görevler ve yetkiler, organize sanayi bölgesinin etkin ve düzenli bir şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Bu yetkiler arasında şunlar bulunmaktadır:

  1. Katılımcılar ile organize sanayi bölgesi yönetim kurulu, denetim kurulu ve bölge müdürlüğü arasındaki anlaşmazlıkları çözmek, gerektiğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşünü de alarak kararlar almak.
  2. Organize sanayi bölgesinin altyapı ihtiyaçları, örneğin elektrik, su, kanalizasyon, doğal gaz, arıtma tesisi, yol, haberleşme ve spor tesisleri gibi genel hizmet tesislerinin kurulumu hakkında karar almak. Bu konuları içeren yatırım programlarını, yeni yatırımları ve bütçeyi onaylamak ve gerekli ihale ve satın alma usullerini belirlemek.
  3. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan kamu yararı kararı talebinde bulunmak.
  4. Onaylı organize sanayi bölgesi sınırlarına dahil edilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na teklif edilecek teknik altyapı tesisleri ve bağlantı hatları ile teknik donatı alanları hakkında karar vermek.
  5. Kurula geçildiğinde kuruluş protokolünün OSB ana sözleşmesi olarak değiştirilmesini ve ana sözleşmede değişiklik yapılmasını kararlaştırmak.
  6. GK toplantılarının yapılması, organize sanayi bölgesinin yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçilmesi, ibra edilmesi ve gerektiğinde bunların görevden alınması, bilançonun kabulü veya reddedilmesi konularında kararlar almak.
  7. Yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkı veya aylık ücretleri belirlemek.
  8. Organize sanayi bölgesinin terkin edilmesine, genişlemesine veya başka bir organize sanayi bölgesi ile birleşmesine karar vermek.
  9. Arsa tahsis ve satış prensiplerini, katılımcı veya kiracılardan tahsil edilecek altyapı katılım payları, elektrik, su, atık su, doğalgaz gibi hizmet bedellerinin ve tahsilatında uygulanacak yaptırımların belirlenmesi.
  10. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK temsilcilerini belirlemek.
  11. Yönetim aidatları ve hizmet karşılıklarının, parsel büyüklüğüne göre belirlenmesi.
  12. Yurtdışında organize sanayi bölgesi kurulması, mevcut organize sanayi bölgelerine ortak olunması ve bu organize sanayi bölgelerinin işletilmesi konularında karar almak.
  13. Onaylı organize sanayi bölgesi sınırlarının daraltılmasına ilişkin kararlar almak.
  14. Organize sanayi bölgesinin teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge merkezleri ile diğer benzeri ihtiyaçlara yönelik şirketlere iştirak etmesine karar vermek ve bu konuda prensipler belirlemek.
  15. Bölgenin teknik altyapı durumunu göz önünde bulundurarak kiralanacak bölüm büyüklüğü ve sayısını belirlemek.
  16. Organize sanayi bölgesi kuruluş protokolünde belirlenen sektörler, mevcut sektör yapısı ve altyapı ile atık su arıtma tesislerine etkisi gibi hususları dikkate alarak, organize sanayi bölgesinde kurulmasında sakınca görülen tesislere ilişkin prensipleri belirlemek.
  17. Hizmet ve destek alanlarına ilişkin prensipleri oluşturmak.

Ek Görev ve Yetkiler

Kurula, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 23’üncü maddesi dışında kalan çeşitli maddelerde ek görevler verilmiştir. Bunlar şunlardır:

  1. Organize sanayi bölgesinin kuruluş aşamasında karma veya ihtisas olarak belirlenen OSB türünü değiştirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunmak.
  2. Organize sanayi bölgesi organlarına uygun şartları taşımayan veya sonradan bu şartları kaybeden üyelerin üyeliklerini sonlandırmak.
  3. Organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği tarafından gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurulmasına karar vermek.
  4. Onaylı parselasyon planına göre altyapısı tamamlanmış alanlarda yapılacak arsa tahsisi prensiplerini belirlemek.
  5. Kamu veya özel kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu altyapı tesislerinin mülkiyetinin devri hakkında karar almak.
  6. Katılımcıların kiralanacak bölüm büyüklüğünü ve sayısını, teknik altyapı durumunu göz önünde bulundurarak belirlemek.
  7. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisi kullanan organize sanayi bölgelerinde ihale komisyonunu seçmek.
  8. İlk ve sonraki seçimli kurullarda, Müteşebbis Heyetin görevde kalıp kalmayacağı konusunu gündemin ilk maddesi olarak ele almak.
  9. Müteşebbis Heyetin görevde kalması durumunda, 9 asıl ve 9 yedek üye seçmek.
  10. GK sonrası toplanarak gerekli üye değişiklikleri ve yönetim ile denetim kurulu üyelerinin seçimini yapmak ve sonucu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bildirmek.
  11. Kurulun ilk toplantısında Organize sanayi bölgesi ana sözleşmesini kabul etmek.
  12. Kurul toplantısının ertelenmesine karar vermek.
  13. Bilançonun ve gelir tablosunun reddedilmesi halinde, hesap tetkik komisyonu kurarak detaylı inceleme yapmak.
  14. İbra edilmeyen yönetim veya denetim kurulu üyeleri aleyhine hukuki sorumluluk davası açmak.
  15. Türk Ceza Kanunu’nun belirttiği suçlardan dolayı kamu davası açılmış kişilerin azli veya göreve devamı hakkında karar almak.
  16. Organize sanayi bölgesinde kurulması sakıncalı görülen tesisler hakkında prensipleri belirlemek.
  17. Müteşebbis Heyetin görev süresinin sona erdiği organize sanayi bölgelerinde, yönetim kurulu üye sayısını en az 5 ve en fazla 11 olarak belirlemek.
  18. Yönetim kurulunun olağan ve olağanüstü toplantı gündemlerine, yönetim ve denetim kurulu ile OSBÜK temsilcilerinin yenilenmesi konusunu eklemek.
  19. Kendi üyeleri arasından iki asıl ve iki yedek denetim kurulu üyesi seçmek.
  20. Denetim kurulu üyelerinin çağrılmasına rağmen eksiklik oluşması durumunda seçim yapmak.
  21. Denetim kurulu üyesi kalmaması durumunda olağanüstü toplanarak seçim yapmak.
  22. Bölge Müdürlüğü personel sayısı, pozisyonları ve niteliğini onaylamak.
  23. Müteşebbis Heyetin görev süresinin sona erdiği organize sanayi bölgelerinde huzur hakkı tutarını belirlemek.
  24. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan genel idare giderleri için kredi kullanan organize sanayi bölgesi personelinin ücret ve sosyal haklarını belirlemek.
  25. Genel idare giderleri için kredi kullanmayan organize sanayi bölgelerinde harcırah miktarlarını tespit etmek.

OSB genel kurulunun görevleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyaçlarınıza özel çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, organize sanayi bölgelerine ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft’a üye olabilirsiniz.

error: Content is protected !!
Sohbeti Başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?